Z6_GAC8H902K8I070AQHDS4IE2G21
Z7_GAC8H902K8I070AQHDS4IE2GI0
Z7_GAC8H902K8I070AQHDS4IE2GI7

ZNO Berichtenverkeer

Actions
Loading...

ZNO Berichtenverkeer

Met ZNO Berichtenverkeer kunnen zorgverleners op een veilige manier informatie uitwisselen. Het grootste deel daarvan betreft berichten van het ziekenhuis aan de huisarts, zoals opname- en ontslagberichten, labuitslagen en medicatie-informatie. Veel informatiesystemen van zorgverleners hebben de mogelijkheid om deze informatie automatisch uit het dossier te halen, in een elektronisch bericht te verwerken en te voorzien van het adres van een specifieke zorgverlener. De dienst ZNO Berichtenverkeer ‘transporteert’ het bericht vervolgens naar de juiste postbus. Het ontvangende systeem verwerkt de informatie in het bericht vervolgens automatisch in het dossier van de betreffende patiënt.

ZNO Berichtenverkeer houdt de route van het bericht in de gaten en kan zo altijd zien wat er met een bericht gebeurd is. 

 

Veel elektronische communicatie tussen zorgverleners gebeurt middels elektronisch berichtenverkeer. Het gaat dan bijvoorbeeld om recepten van huisarts naar apotheker, labuitslagen naar de huisarts, specialistenbrieven van ziekenhuis naar huisarts en waarneemretourberichten van de huisartsenpost naar de huisarts. In Nederland worden jaarlijks ruim 100 miljoen elektronische berichten verstuurd, en dit aantal blijft nog steeds toenemen.

 

Het gaat dan bijvoorbeeld om recepten van huisarts naar apotheker, labuitslagen naar de huisarts en specialistenbrieven. Het elektronisch bericht heeft een aantal voordelen t.o.v. de papieren brief:

         de brief wordt (semi)automatisch aangemaakt vanuit het eigen informatiesysteem;

         de brief kan door de ontvanger (semi)automatisch in het eigen informatiesysteem worden opgenomen.

 

Een elektronisch bericht vraagt minder administratieve handelingen, de kans dat er bij het overnemen van informatie fouten worden gemaakt neemt af en er hoeven geen portokosten te worden betaald. 

 

Het hebben van de dienst ZNO Berichtenverkeer biedt de regio meer controle op de  prijs en omvang van het berichtenverkeer.